Mimo tego, że kuchnię włoską znamy przede wszystkim dzięki bobom kalorycznym w postaci pizzy i makaronu, warto pamiętać, że jest to kuchnia bazująca na zdrowych i nieprzetworzonych składnikach. Mieszkańcy Italii unikają gotowych produktów w słoiczkach oraz (magicznych) sproszkowanych sosów, które kuszą niską ceną oraz krótkim czasem przygotowania posiłku. Wszystko co można przygotować w 5 minut jest nafaszerowane konserwantami, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Dla kucharza, który nie przypala wody w czajniku, zrobienie sosu pomidorowego to 10 minut pracy. Podstawą włoskiego sosu pomidorowego są świeże pomidory, które we Włoszech są dostępne cały rok, zielona bazylia, oregano i ser.

Od czego zacząć? Kroisz pomidory w kostkę, następnie podsmażasz je na patelni, dodajesz świeżą bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Gotowe. Właśnie stworzyłeś najmodniejszy włoskie sos, który możesz wykorzystać do makaronu i zapiekanek. Do tego jeszcze żółty ser na koniec, który delikatnie się rozpuści pod wpływem ciepłej temperatury i gotowe. Modne i smaczne!.

www.cmp-muzeum.com
News Reporter
Hobby: Reporter