Konopie indyjskie są roślinami siewnymi, które rozwijają się w wyniku wzrostu z nasion. Są one dostępne w legalnej sprzedaży w wielu krajach, ale trzeba pamiętać, że siewki konopi rozprzestrzeniają się także w warunkach naturalnych. Dziko rosnące konopie mogą się znacznie różnić od tych, które pojawiają się na specjalistycznych plantacjach. Przede wszystkim odmiany występujące w naturze mają inny charakter oraz inną zawartość poszczególnych substancji. Zazwyczaj „dzikie” konopie zawierają mniej związków THC, co w zależności od kontekstu może być wadą lub zaletą. Nasiona są bardzo ważne również ze względów zgoła innych. Same w sobie są one bardzo wartościowe.
Mogą być wykorzystywane w kuchni jako składnik ciastek, chlebów, sałatek i surówek. Przede wszystkim jednak są one bazą do pozyskania najwyższej jakości oleju konopnego, który ma doskonałe właściwości odżywcze i może być również efektywnym lekiem. Ważne jednak, aby pozyskiwać ów olej właśnie z nasion konopi indyjskich. Olej wytwarzany z nasion konopi zwyczajnej sprawdza się doskonale w kuchni, ale nie jest już tak wartościowy. Wszystko wskazuje więc na to, że nasiona potrafią być równie cenne jak rozwinięte już rośliny, zresztą jedno wynika z drugiego w sposób całkowicie naturalny. Handel nasionami jest dozwolony w wielu krajach świata, paradoksalnie również w tych, które depenalizują konopie indyjskie w postaci roślin lub produktów ich przetwarzania. Ta sprzeczność wynika z faktu, że w rozumieniu przepisów nasiona nie są definiowane jako towar zakazany ani nawet jako materiał służący do jego pozyskania.